Chirurgie

De meest voorkomende operaties bij de hond zijn castraties en sterilisaties, verwijderen van huidtumoren, gebitsbehandelingen, oogoperaties, buikoperaties en orthopedische ingrepen. Operaties worden dagelijks uitgevoerd op al onze vestigingen. Met onderstaande informatie bent u goed voorbereid op de operatie van uw hond.

Hoe gaat een operatie in zijn werk?
In het algemeen vinden ingrepen plaats onder algehele narcose, waarbij uw hond extra zuurstof toegediend krijgt via het narcoseapparaat. Indien nodig kan extra narcosegas (isofluraan) nauwkeurig  worden toegediend  zodat de narcose zo veilig mogelijk verloopt. Honden die een grote ingreep ondergaan krijgen standaard een infuus in het bloedvat. Ook door middel van dit infuus kan de narcose gereguleerd worden.
Tijdens de operatie ligt de hond op een verwarmde operatietafel om het afkoelen te beperken. Wij beschikken over bewakingsapparatuur om uw hond te monitoren gedurende de operatie.
Na afloop komt uw hond in onze recovery ruimte waar hij rustig kan bijkomen van de narcose. Wij houden het dier hier nauwlettend in de gaten.

Hoe ziet de operatiedag eruit voor mij en mijn hond?
Operaties gebeuren bijna altijd op afspraak. Meestal spreken we een tijdstip af tussen 08u30 en 09u30 waarop u uw hond bij ons brengt. Honden krijgen meestal eerst een injectie met premedicatie, hierdoor worden ze al wat suf. Als u hier graag bij wilt zijn en bij uw hond wilt blijven totdat die suf wordt en het minder spannend vindt, dan kan dit in overleg. Zodra uw hond versuft is, nemen wij hem van uw over.

Soms kan het voorkomen dat u naar een andere vestiging moet dan u gewend bent. Dit is afhankelijk van het soort operatie, de apparatuur die op een locatie aanwezig is en de dierenarts die werkzaam is.

De meeste operaties vinden in de ochtend plaats. Zo kunnen dieren als ze wakker worden zolang als nodig onder ons toezicht blijven. Als uw dier naar huis gaat, kan het in de meeste gevallen weer lopen.
Bij het ophalen krijgt u altijd uitleg van ons over de nazorg en kunt u met vragen bij ons terecht. Het is raadzaam dat u de rest van de dag thuis bent om uw hond te verzorgen en in de gaten te houden.

Mag mijn hond eten voor de operatie?
Uw hond moet voor de operatie nuchter zijn. Dat betekent dat als de ingreep ’s ochtends plaatsvindt, uw hond de avond voor de ingreep na 19u00 niet meer mag eten. Drinken mag wel. Honden kunnen misselijk worden van de narcose en gaan overgeven. Bij het overgeven kan het dier zich verslikken. Daarom is het zo belangrijk dat uw hond nuchter is voor de ingreep. Verder is het belangrijk dat u uw hond goed uitlaat, zodat blaas en darmen zo leeg mogelijk zijn.

Voor de meest voorkomende operaties is ook een specifieke informatiebrief, deze krijgt u van de assistente.
In onderstaande document staat wat algemene informatie rondom een operatie van uw huisdier.